
Karatay Sanat Merkezi'ndeki "Geleneksel Sanat Kursları" tam anlamıyla sürdürüyor. Bu kurslarda, şehirdeki çeşitli üniversite okullarında eğitim gören yaklaşık 150 yabancı öğrenci, Türk-İslam geleneklerinin sanatsal yönlerine yakınlaşabiliyor. İlçe belediyesi başkanı olan Hasan Kılçayı da bu etkinliğe katılan öğrencilerin yanı sıra merkezin açığını düzenliyordu.
Karatay Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenmiş olan "Geleneksel Sanat Dersleri" serisi, çeşitli kültürlere sahip öğrencilere Türk-İslam sanatlarına tanışma imkanı sunuyor. Bu etkinlikler, Konya'daki NEÜ kampüsünde bulunan Karatay Sanat Merkezi'ndeki derslerde yaklaşık 150 yurt dışından öğrenim görmekte olan öğrenciye yer açıyor.
Dünyanın her köşesinden gelen öğrenciler, geleneksel sanatlara göz atıyor.
Kamerun, Nijer, Senegal, Moritanya, Fas, Cezayir, Mısırlar, Çad, Afganistan, Pakistan, Hintistan, Moğolistan, Sırbistan, Özbekistan, Yemen, Malezya, Lübnan, Keçmir, Nepal, Süryani, Filistin, İran, Bosna Hersek gibi ülkelere bağlı öğrenciler; Hüsn-i hat, Tezhip, Miniyatur, Kalem işi ve Ebru dahil geleneksel sanatlarda yetkin eğitimciler altında hem teorik hem pratik anlamda öğretiliyor. Bu eğitim programları, Yurt dışı Türkler ve Yakın Toplumlar Başkanlığı tarafından sağlanan Türkiye Ücretleri kapsamındaki faaliyetlerdir.

Öğrencileri geleneksel sanatlarımızla buluşturduk
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılçayı, hüsn-i hat, tezhip, minyatür, kalemişi ve ebru gibi geleneksel sanatlarda eğitimi yapılan atölyelere çekilen öğrencilere katıldı. Çalışmalarını detaylarıyla inceliyor ve öğrenciyle görüşmesine katılıyordu. Başkan Kılça, her eserin yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu vurguladıktan sonra kursiyerlerini takdir etti. Her bir eseri ele alan Hasan Kılçada şunları söyledi: “Geleneksel sanatlarımız, kültürel mirasımızın temel bileşenlerindendir. Konya ise medeniyetimizin kökenlerini taşır. Gelen farklı bölgelerden olan öğrencilerimiz ile geleneksel sanatlarımızı birleştiriyoruz ve bunlardan memnuniyet duymaktayız. Bu değerleri uluslararası talebe tanıtmak ve kültürümüz hakkında daha yakın bilgi vermek bize açısından önemlidir. Karatay Belediyesi olarak, artikulturel varlığı korumaya ve genç nesile bu konuda imkanlar sunmaya devam edeceğiz.”
