Premium Ads

"TasteAtlas" adlı platformda yer alan "Dünyanın En İyi 100 Kıyma Yemeği" sıralamasında birincilik elde eden Tireşi şiş köftesi, yıllardır ziyaretçilerinin tadını çıkarıyor.

Tire İlçesi'nden İzmir'in özel lezzeti olan köfteler popülerlik kazanıyor. Köftenin geçmişi 1900'lü yillarda başlıyor ve 2021'de coğrafi işaret olarak kaydedilmiştir.

"TasteAtlas" adlı önemli bir gastronomi kaynağındaki geçtiğim ay yapılan liste sonunda yer alan şiş köftesi, maksimum %20 yağ içeriği olan dana veya sığır etinden yapılmaktadır.

Yağdan, zardan ve sinden temizlenmiş etler tuzlanmış ve dinlenecek. Kıyma haline getirilen bu et, şișelere konularak odunsu ateşte önceden pişirilecektir. Aromalı yapılmış kofteler, cuivre bir tavanın üzerinde tereyağıyla hem saf şekilde hem de-domatesle veya yoğurtla eşliğinde sunulur.

"Katkı maddesi kullanmıyoruz"

Tire'deki aynı işletmede 41 yıl boyunca köfteciliği yürüten 76 yaşındaki uzman Köfteci Şükrü Öztepe, embriolabelindo.com muhabirine ailesinin iki jenerasyonu boyunca bu meslekte çalıştığını belirtti.

Öztepe, babasının 1932'de ilk dükkanlarını açtığı ve kendisinin 62 yıl öncesinde yani 1963'te babasının yanına çalışma hayatına başladığınu anlattı. "Tire şiş köftesinin özü, etin pirzolasından yapılmakta," dedi. "Katkı malzemelerimizi kullanmayız; etten yağları ve sinir kısımlarını ayıkladıktan sonra dinlenen kıyımı şişa takip ettirdikten sonra odunsu ateşimizde ön pişirme yapıyoruz. Servise hazır hale getirmeden önce ise bakır tavada tereyağı ile tercihe bağlı olarak sade, domatesli veya yoğurtlu şekilde hazırlıyor kami" demiştir.

Öztepe, konuşmasını sürdürerek tıpkı geleneksel yöntemde yapılıyormuş gibi yapılmış yiyeceklerin tadını muhafaza edilmesini en önemli konular arasında saydığını belirtti.

İlçenin sakinleri arasında yer alan Hikmet Kaykılı, uzun süre boyunca sevdiği köfteler hakkında konuştu ve şöyle açıkladı: "Bu, bize göre kesinlikle eşsiz bir lezzet. Malzemeye katkı sağlamamalarına rağmen, tereyağında Pişirilmiş olması tatını arttırmaktaydı."

Ayşe Kaykılı, çocukluğundan beri severek etmeden bahsetti ve şöyle dedi: "Nasıl ki damak tadının temelini çocuklarken oluşturduğumuzu söylüyorlar, bence biz de o yüzden bu lezzeti çok takip ediyoruz. Tire şiş köftesi her zamankinden önce gelmektedir."

"Gurur verici bir durum"

Tire Ticarethane Başkanı Yardımcısı Bahaettin Oktav ayrıca ilçe hakkında tarımı, endüstrisini ve lezzetlerini vurguladı.

Oktay, TasteAtlas'ta birincilik elde etmenin gururlu olduğunu belirtti ve şöyle söyledi: "Türkiye'nin her tarafına gönderilen önceden pişirilmiş veya sıcak tüketim için hazır olan köftelerin pazarlanması konusunda bilgi verdik."

Oktav, coğrafi işaretlenmiş köftelerin şimdi süpermarkette da mevcut olduğunu belirterek şunları söyledi: “İnsanlar evlerinde bu lezzeti rahatlıkla tadabilirler. Tire çelik kaplı köftesinin gerçek tadına ulasanlara ve doyurganlara Tire’yi ziyaret etmelerini öneriyorum.”

Table of Contents [Close]
    Daha yeni Daha eski
    X
    X
    X